FORSIDE   |   LANDE   |   INSPIRATION   |   BILLEDER   |   OM OS  |   KONTAKT  


Dyrene på den østafrikanske savanne -løven

27. april 2008 | Tanzania | Af Sandra Leidersdorff

Løven er afrikas største rovdyr og det dyr, som alle håber at se, når de er på safari. Med en skulderhøjde på op til 1,2 meter og en gennemsnitsvægt på 150-220 kg. er løven kun overgået af tigeren ud af verdens 36 katteracer.
 
Løver er de mest sociale af kattefamilien og lever oftest i flokke på mellem fem og ti, som forsvarer territorier på mellem 20 og 200km². Den klassiske flok består af en hanløve, op til tre hunløver og et varierende antal af unger og ungløver. Kampe mellem hanløver opstår ofte, idet de forsøger at overtage hinandens flokke. Det går vildt for sig, da de ofte kæmper til døden, hvilket også har medført, at hanløver sjældent bliver særligt gamle.
Løvens yndlings bytte er store eller mellemstore antiloper, såsom gnuer, impalaer og gazeller. Det er hovedsagligt hunløverne, der jager. Dette foregår ofte ved, at en eller to hunløver jager det udsete bytte i en bestemt retning, hvor der så ligger yderligere et par hunløver og overfalder det. De jager oftest om natten, tidlig morgen eller sen aften. Det hænder dog, at der jages om dagen -dette sker dog oftest i den tørre del af sæsonen. Om dagen jager løverne ved at ligge på lur ved et vandhul og udse sig et bytte, der er på vej ned for at drikke. Når hunløverne har nedlagt et bytte, kommer hanløven med det samme og udøver sin ret til at spise før end alle de andre i flokken.
 
Når løver ikke jager, spiser eller slås, foretager de sig for det meste ingenting. Faktisk så foregår i gennemsnit 23 timer af en voksen løves døgn med at hvile sig. Ungerne er dog langt mere aktive og får flere timer dagligt til at gå med leg. Den største chance for at se løver er tidligt om morgenen, hvor det stadig er køligt.
 
Navn: Løve, Lion (engelsk), Panthera leo (latin).
 
Flere billeder af løver




Vælg land: